vineri, 26 februarie 2010

Despre decembrie 89 - Andrei Gheorghe


“Ah, distinct mi-aduc aminte,/Era-n Decembre cu reci morminte”

Postat de Andrei Gheorghe la 21 Decembrie 2009 in Gheorghe Stuff
Am trei sute patruzeci şi două de canale teve şi-mi aduc aminte de Revoluţie. De toată mulţimea aia de oameni prost îmbrăcaţi şi de furia aia degajată de trupurile lor. Parcă erau cete de tauri. Am şaisprezece feluri de maioneză pe raft, am internet în toate colţurile casei, am iPod, iPhone şi un Macbook alb, cu taste care clicăie uşor. Am văzut adunări uriaşe de oameni, urlând “Vom muri şi vom fi liberi!” şi mi s-au înmuiat genunchii, şi acum, când vă povestesc, rictusuri de emoţie îmi strâmbă faţa.
Scriu şi tresar, am taxe de plătit, am rata la maşină, am cauciucuri de iarnă, am discounturi la benzină, am tot, am absolut tot, am voie să fac totul şi am obosit de atâta bine. Am o stare de autosuficienţă. Am o mârâială continuă la adresa prezentului meschin ce mă înconjoară. Am un sictir existenţial pe care mi-l răsfăţ în conversaţii inutile. Am acum în mână caseta cu soundtrack-ul Revoluţiei de la Timişoara, difuzat de Europa liberă şi primit în plex, noaptea, în apartamente cu zece grade înăuntru, în întuneric şi în coşmar. Am luat o ceară nouă pentru Audi, să-i polisez mai bine capota. Am luat credite, am luat ţepe, am fost de ambele părţi ale victoriei, am ajuns acasă şi mi-am făcut un espresso scurt decafeinizat, cu lapte cald şi zahăr brun. Am luat o pisică de pe stradă şi am plecat cu ea acasă, unde am mâncat împreună ceva încălzit în cuptorul cu microunde.
Amintirile îţi joacă feste, se spune, şi astfel amintirile despre Revoluţia română diferă în funcţie de ce parte a speranţei te-ai aflat. Însă astăzi, într-un mod surprinzător şi nebănuit, am comis un salt istoric uluitor. Este vorba de faptul că pe vremea comunsimului aveam de toate dar nu aveam nimic, iar astăzi senzaţia e... identică. Avem tot ce poate să ne ceară carnea noastră, avem magazine, telefoane, shopping mall-uri, libertăţi, în general avem tot ce vrem în jurul nostru şi ne văicărim că suntem desculţi şi goi. Ne-am întors într-o stare de nemulţumire colectivă, miorlăită şi cumva fără sens, pentru că uităm să ne bucurăm de ceea ce avem, plângând la ideea a ceea ce n-am primit. România nu este cea mai bună şi cea mai frumoasă şi cea mai deşteaptă şi cea mai înaltă ţară din lume, dar e a noastră. Unui copil, dacă-i spui încontinuu că-i tâmpit, o să crească bădăran şi resentimentar. Trebuie să-i spui şi lucrurile bune, trebuie să le vezi în el şi să le încurajezi. Iar în cazul României, e o ţară care a făcut un drum imens, şi tot ce avem astăzi, şi tot ceea ce ne înconjoară, înainte n-ar fi fost posibil. În douăzeci de ani de zile, cu picioarele îngreunate de nenumărate ghiulele, a sărit patruzeci. Astăzi ne ducem la aeroport fără să ne mai gândim, sunăm la un prieten din Anglia din reflex şi, când trece coloana oficială pe lângă noi, uite-aşa de-ai dracu', ne facem că nu-i vedem. Sau, în unele cazuri, lăsăm geamul jos şi le spunem părerea.
Gesturi interzise, gesturi inimaginabile, gesturi inexistente. Am ajuns la un capăt de drum şi am de gând să încep altul. Amanţii mi-i aleg dintre cei mai frumoşi. Din Revoluţie îmi păstrez dragostea de libertate, din capitalism dragostea de performanţă şi din mine, am de gând să nu uit niciodată, să păstrez întotdeauna, amintirea lui Decembrie '89.

duminică, 21 februarie 2010

Articol Cristian Tudor Popescu 25 septembrie 2008

''Să trăiţi, prost!'' de Cristian Tudor POPESCU 25 SEPTEMBRIE 2008






Mă uitam la parlamentari în vreme ce preşedintele Băsescu îşi citea raportul despre starea naţiunii. Cele mai inteligente şi expresive erau feţele celor care lipseau, adică jumătate, şi ale adormiţilor. În rest, feţe de asfalt, feţe de pernă, feţe de masă, feţe de fese. Un deşert de mutre nestrăbutut de nici măcar un dromader. Nici o privire deschisă, luminoasă, limpede, nici o scânteie de atenţie sensibilă, de interes pentru soarta altora în afară de sine. Acestor vieţuitoare le vorbea d. preşedinte de justiţie, de sănătate, de educaţie, de patrimoniu. De fapt, nu lor le vorbea, li se adresa tot atâta cât îl ascultau şi ei. D. Băsescu vorbea pentru popor, pentru poporul elector. Şi, în ciuda bogatului sortiment de teme abordate vreme de 50 de minute, avea de transmis un singur mesaj: Să trăiţi, prost! Şi să ţineţi minte că pentru asta trebuie înjuraţi guvernanţii, parlamentarii, partidele, clasa politică, în nici un caz eu, Vodă, care iată cum îi dau în fapt. Cu capacitatea sa fabuloasă de a o întoarce ca la Ploieşti fără să clipească, după ce a fost ales preşedinte spunându-le românilor: „Să trăiţi, bine!”, d. Băsescu vrea să reuşească oximoronica performanţă de a mai câştiga un mandat cu: „Să trăiţi, prost!” Şi cred că are şanse mari.



Majoritatea „găurilor negre” din viaţa României, inventariate de d. Băsescu, sunt reale. Românii sunt un popor bolnav, cel mai bolnav din Europa, stresat, nevrotic, îmbătrânit, dispus să plece să muncească şi în junglă pentru nişte euro în plus, un popor care mănâncă prost şi se îngraşă, care zbiară şi hăhăie, supus nedreptăţii în fiecare zi, izbindu-se întruna de autorităţi opace şi corupte, de o infrastructură care te scoate din minţi, şi care răspunde la toate acestea cu ură, agresivitate, însingurare, egoism feroce. Nu-mi iese din cap cetăţeanul omorât în bătaie de doi tineri pe peronul gării din Braşov pentru că intrase agitat peste rând la coadă la bilete. Şi zicerea socratică a unui bucureştean bătrân: „În Bucureşti sunt mai multe maşini decât oameni”.



Dar pe poporul ăsta care arată aşa, cine l-a condus vreme de patru ani? Nu puterea întronată de d. Băsescu cu mânuşiţele lui? D. preşedinte se comportă acum de parcă ar fi fost reprezentantul partidului turcilor dobrogeni, întrucât se bazează pe memoria scurtă a românilor, cât a carasului oceanic până-n pereţii acvariului. Şi cred că o să-i ţină şi asta.



În aceste condiţii, mai merită să discutăm despre noua „indicaţie preţioasă” dată justiţiei de d. preşedinte în preziua judecării votului uninominal? La d-sa, nelegiuirile astea înseamnă deja normalitate.



În sfârşit, a mai avut dreptate d. preşedinte în legătură cu ceva. Nu a încercat să scoată la vopsea sau să înfiereze nominal nici o parte a clasei politice. I-a tratat pe toţi angro.



Într-adevăr, la asta am ajuns după 18 ani de libertate şi democraţie cu deficit, cum zice d. preşedinte: la concluzia că toţi sunt la fel, că nu există salvatori ai neamului, există doar iude mesianice.



În 2004, n-am votat pentru că n-am fost în stare să aleg între Băsescu şi Năstase. Acum, ca să merg totuşi la vot, pe 30 noiembrie o să scriu numele partidelor pe bileţele, le pun în şapcă, le amestec şi trag unul. Acela va fi votul meu, cu atât mai mult cu cât aceşti ultimi patru ani ne-au pus în vedere procesul de transformare după câştigarea puterii a voturilor în bileţele.



ctp@gandul.info

sâmbătă, 13 februarie 2010

Intelectuali sau mai bine nu?

Vizitati pagina:

http://hortusanima.blogspot.com/2010/02/intelectualul.html

O emisiune buna cu Tudor Popescu si Robert Turcescu

O emisiune buna din decembrie 2009, cu Cristian Tudor Popescu si Robert Turcescu:

http://www.trilulilu.ro/clauteo/a6ecfeb5f9962a

miercuri, 10 februarie 2010

Ora de la miezul zilei -spre corectare si apoi continuare

Ce rost mai are bucuria mea?... E ora 12,e miezul unei zile insorite din februarie. Si astept vremuri mai bune...! As fi fericit sa stiu ca le port in mine...

Sau poate, totusi, are!

Sau poate, totusi,bucuria intotdeauna are un rost! Dar furnalul din mijlocul orasului, construit din metal si beton,si fumegand e atat de incompatibil cu bucuria mea incat atenteaza la integritatea ei!
 Stiu ca se apropie ziua cand furnalele toate si lucrarile urate ale omului se vor darama si se vor dezintegra, iar natura impreuna cu lumina soarelui vor subzista!
 Sfarsitul raului e aici deja! Si incet-incet va fi nimicit in intregime impreuna cu toti cei care se leaga strans de el...
 FERICITI ACEIA CARE VOR RAMANE...DUPA TOATE ACESTEA!
Fericiti aceia care vor fi gasiti drept buni in timp ce raul va fi nimicit!

Ora de la miezul zilei

Februarie. Dupa atata frig,zapada, soarele straluceste din nou.astept in masina cat mai relaxat posibil. Vreau sa ma bucur de soarele prevestind a primavara. In departare,vad furnalul situat in oras,cum scoate fum negru. Ce rost are sa ma bucur de soare?

marți, 9 februarie 2010

Insultele mascate...

Sunt aici si vreau sa va fiu de folos! Asa e dictonul Billa.Cum care billa?Marketul unde casieritele iti pun restul pe o masa perfect plata asa incat sa nu poti lua usor monezile. E MAI USOR INSA CAND MASA NU E CURATA! Atunci pot sa-mi iau restul intr-adevar cu usurinta.
 " Sunt aici si vreau sa va fiu recunoscator ", dragi conducatori ai marketului dvs. care arata atat de mult respect fata de client incat aproape ca nu e zi sa trec pe la magazinul dvs. fara sa fiu frustrat de o cauza sau alta... mai ales cand ajung la casierie... evident, evitand sa tin cont ca preturile sunt uriase( ca peste tot )
in comparatie cu salariile majoritatii!
 Daca v am deranjat cu ceea ce am scris aici, va cer scuze...

luni, 8 februarie 2010

E nevoie de un strain

Raed Arafat trebuie sa ne atraga atentia ca e necesar sa fie cautati boschetarii prin locurile unde stau ei de obiceì. Asta pt a nu i gasi morti din cauza frigului. Se pare ca in tarile arabe necrestine, este mai multa dragoste crestina fata de semeni!