duminică, 21 februarie 2010

Articol Cristian Tudor Popescu 25 septembrie 2008

''Să trăiţi, prost!'' de Cristian Tudor POPESCU 25 SEPTEMBRIE 2008






Mă uitam la parlamentari în vreme ce preşedintele Băsescu îşi citea raportul despre starea naţiunii. Cele mai inteligente şi expresive erau feţele celor care lipseau, adică jumătate, şi ale adormiţilor. În rest, feţe de asfalt, feţe de pernă, feţe de masă, feţe de fese. Un deşert de mutre nestrăbutut de nici măcar un dromader. Nici o privire deschisă, luminoasă, limpede, nici o scânteie de atenţie sensibilă, de interes pentru soarta altora în afară de sine. Acestor vieţuitoare le vorbea d. preşedinte de justiţie, de sănătate, de educaţie, de patrimoniu. De fapt, nu lor le vorbea, li se adresa tot atâta cât îl ascultau şi ei. D. Băsescu vorbea pentru popor, pentru poporul elector. Şi, în ciuda bogatului sortiment de teme abordate vreme de 50 de minute, avea de transmis un singur mesaj: Să trăiţi, prost! Şi să ţineţi minte că pentru asta trebuie înjuraţi guvernanţii, parlamentarii, partidele, clasa politică, în nici un caz eu, Vodă, care iată cum îi dau în fapt. Cu capacitatea sa fabuloasă de a o întoarce ca la Ploieşti fără să clipească, după ce a fost ales preşedinte spunându-le românilor: „Să trăiţi, bine!”, d. Băsescu vrea să reuşească oximoronica performanţă de a mai câştiga un mandat cu: „Să trăiţi, prost!” Şi cred că are şanse mari.



Majoritatea „găurilor negre” din viaţa României, inventariate de d. Băsescu, sunt reale. Românii sunt un popor bolnav, cel mai bolnav din Europa, stresat, nevrotic, îmbătrânit, dispus să plece să muncească şi în junglă pentru nişte euro în plus, un popor care mănâncă prost şi se îngraşă, care zbiară şi hăhăie, supus nedreptăţii în fiecare zi, izbindu-se întruna de autorităţi opace şi corupte, de o infrastructură care te scoate din minţi, şi care răspunde la toate acestea cu ură, agresivitate, însingurare, egoism feroce. Nu-mi iese din cap cetăţeanul omorât în bătaie de doi tineri pe peronul gării din Braşov pentru că intrase agitat peste rând la coadă la bilete. Şi zicerea socratică a unui bucureştean bătrân: „În Bucureşti sunt mai multe maşini decât oameni”.



Dar pe poporul ăsta care arată aşa, cine l-a condus vreme de patru ani? Nu puterea întronată de d. Băsescu cu mânuşiţele lui? D. preşedinte se comportă acum de parcă ar fi fost reprezentantul partidului turcilor dobrogeni, întrucât se bazează pe memoria scurtă a românilor, cât a carasului oceanic până-n pereţii acvariului. Şi cred că o să-i ţină şi asta.



În aceste condiţii, mai merită să discutăm despre noua „indicaţie preţioasă” dată justiţiei de d. preşedinte în preziua judecării votului uninominal? La d-sa, nelegiuirile astea înseamnă deja normalitate.



În sfârşit, a mai avut dreptate d. preşedinte în legătură cu ceva. Nu a încercat să scoată la vopsea sau să înfiereze nominal nici o parte a clasei politice. I-a tratat pe toţi angro.



Într-adevăr, la asta am ajuns după 18 ani de libertate şi democraţie cu deficit, cum zice d. preşedinte: la concluzia că toţi sunt la fel, că nu există salvatori ai neamului, există doar iude mesianice.



În 2004, n-am votat pentru că n-am fost în stare să aleg între Băsescu şi Năstase. Acum, ca să merg totuşi la vot, pe 30 noiembrie o să scriu numele partidelor pe bileţele, le pun în şapcă, le amestec şi trag unul. Acela va fi votul meu, cu atât mai mult cu cât aceşti ultimi patru ani ne-au pus în vedere procesul de transformare după câştigarea puterii a voturilor în bileţele.



ctp@gandul.info

Un comentariu:

  1. Daca nu ar mai scrie Cristian Tudor Popescu nu stiu cum as putea sa mai traiesc in Romania de azi...Multumesc pentru comentariile pertinente!

    RăspundețiȘtergere